Egy táborsorozat bemutatása

XIV. BEREGI TERMÉSZETVÉDELMI TÁBOR 
2004 július 28. - aug. 6.

A vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre és a Hatvani Bajza József Gimnázium Natura Közössége már 14. alkalommal rendezte meg a tábort a Szatmár-beregi tájon, a barabási Kaszonyi-hegyen. A négy táborvezető, Toldi Zoltán tanár úr (Vásárosnamény), Mester Zsolt tanár úr (Hatvan), Sárándi Annamária tanárnő (Szatmárnémeti) és Inántsy Papp Sándor ornitológus (Nyíregyháza) hívására mintegy hetven részvevő, többségükben 12-18 éves fiatalok vettek részt a táborban. Naponta 8-10 fős kiscsoportos szekciókban vizsgálták a természetet, sőt az egész tábor a természetben élt, hiszen lakott településtől távol, egy egykori bányász pihenőház, mint központi tábori épület körül sátraztak, hideg vízzel, lavórból mosakodtak; ha esett az eső áztak, ha sütött a nap, izzadtak... A táborvezetők szerint csak így lehet megismerni a természet szépségeit, ha hosszabb időn át, a természet viszontagságait is átélve, állandóan kint tartózkodunk. (Régi mottónk: "Nincs rossz időjárás, csak hiányos felszerelés...")
Közel hetven diák - több korosztályból-, több tanár gyűlt ösze, hogy egy nagy családként tíz napig élvezze a szabadságot és a természetet...

Táborunk évről-évre a "semmiből" épül fel, a szervezők egy erdős-ligetes területen építik ki, ide szállítva minden szükséges tábori felszerelést, sátrakat, mosdókhoz, WC-khez szükséges eszközöket, az étkeztetéshez szükséges eszközöket, asztalokat, székeket, szakirodalmat, távcsöveket, vetítőket, áramforrást, vezetékeket, lámpákat, mikroszkópokat, kerékpárokat… és még sorolhatnánk. A tábor előkészítése éppen ezért rendszerint másfél-két napot vesz igénybe mintegy tíz ember részvételével, de a lebontása is legalább egy napos munka…

A kiscsoportos szekciók a tanuláson túl tudományos feltáró és kutatómunkát is végeztek, a barabási Kaszonyi-hegy (helyi nevén Tipet-hegy) természetvédelmi területen és környékén. A szekciókat szakemberek és képzett gimnazista diákok vezették. A táborban délelőttönként terepi megfigyelő-kutatómunkák folytak, délután elméleti megbeszélések, esténként pedig dia és multimédiás vetítések adták a programot. Mindemellett jelentős szabadidő maradt az ismerkedésre, pihenésre, játékra is. A táborozók egy része besegített a közeli madárvonulás-kutató megfigyelőház felújítási munkálataiba is, így már el is kezdődhettek az E-misszió Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Madártani Egyesület közös szervezésében, évente megrendezett tíz hetes madárvonulás-kutatási táborok is…

Szekcióvezetők:

Sárándi Annamária tanárnő - botanika - (Szatmárnémeti),
Inántsy Pap Sándor - ornitológia és madárgyűrűzés (Nyíregyháza)
Papp Máté - ornitológia - (Hatvan)
Gyurkovics István, Tatai Gábor - insectológia - (Hatvan)
Kiss Dorottya - kisemlős-vizsgálatok - (Hatvan)
Molnár Péter - vízvizsgálatok - (Hatvan)
Szabó Lóránt - fehérgólya-számlálás - (Vásárosnamény)
Mester Zsolt tanár úr - ökológiai megfigyelések terepen -

További felügyelő és segítő tanár volt: Lányi József (Hatvan)

A táborvezetők külön köszönetet mondanak a táborépítésben és bontásban, kutatóház-felújításban nyújtott áldozatkész munkájáért ifj. Toldi Zoltánnak, Toldi Istvánnak, Pusztai Tamásnak, György Lórántnak, Szabó Lórántnak, Molnár Péternek és még másoknak..., mint pl.: a "Győri Édes Különítmény"!

  


 


 

 

 

 

 


 


 


 


 


 


 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 A tábor napirendje:

7.00: Ébresztő
8.00: Reggeli
9.00-12.30: Napközbeni szekciófoglalkozások 8-10 fős kiscsoportokban, terepi munkák
13.00-14.30: Ebéd, mosogatás
14.30-16.30: Szabadidő, csendes pihenő, mosdás, tisztálkodás, sátorrend
16.30-17.30: Délutáni szekciófoglalkozások, kiscsoportos megbeszélések a táborhelyen
17.30-19.00: Szabadidő, játék
19.00-20.30: Vacsora, szabadidő
20.30-21.30: Esti dia-és videovetítések, szakembereink előadásai
21.30: Tábortűz
23.00: Takarodó

Fotók: MZs., LJ., PM.

"Felnövekvő nemzedékeink erkölcsi és etikai eldurvulásáért, "elbutulásáért" rohanó társadalmunk, meggondolatlan életvitelünk tehető felelőssé: hiszen még a csillagos eget is elrejtik előlük a toronyházak és a levegőszennyeződés..."
(K. Lorenz után, szabadon)Természetvédő tábor túlélőknek vagy túlélőtábor természetvédőknek?

Tanévzárás után megkezdődik a visszaszámlálás, amely a civilizációtól nem is olyan távoli Természetbe repít bennünket. Idén tizennegyedszerre a Kaszonyi-hegy lábához. Olyan diákok utaztak, akik hajlandóak voltak feláldozni 9 napnyi tévénézés-fekvésadagjukat, csakhogy hidegvízben lavórból fürödhessenek... Ma már, aki 9 napot kibír a természetben igazi túlélőnek számít. Itt reggeltől estig munkának álcázott szórakozás folyik, kezdve a madárgyűrűzéstől a botanikán át a vízminőség mérésig. A diákok még olyan izgalmas dolgokban is kipróbálhatják magukat, mint a hagyma- és a krumplipucolás, egy-egy jó kis saláta vagy paprikás krumpli elkészítéséhez. De a sok jó kaja után valakinek el is kell mosogatni azt a sok koszos tányért, melyet ki más csinálna mint a táborvezető által kijelölt önkéntesek, akik ezek után az "Aranyszivacs díjat" is a magukénak tudhatják. De ez csak a kezdet...
Mikor táborba megyünk nem csak az számít, hogy izgalmasak-e a programok, hanem az is hogy milyen a társaság. A BTT-t leginkább egy olvasztótégelyhez tudnám hasonlítani, ahol nem az számít, hogy honnan jöttél, mennyi idős vagy, csak hogy szeresd a természetet és embertársaidat - és ekkor beleolvadhatsz egy igazi természetvédő nem mindennapi kalandjaiba.
A szakmai munkát végző szekciók legénysége minden nap cserélődik, így még több barátot szerezhetsz, akikkel a tábor vége után is tartjuk a kapcsolatot, egészen addig, amíg újra össze nem jövünk ugyanazon a helyen, ahol először találkoztunk. Esténként vetítést nézünk, ahol - hála a technikának - a növények és állatok képei mellett még napközbeni magunkat is megnézhetjük - sokak (nem túl nagy:)) örömére. Aztán összegyűlünk a tábortűznél és csak énekelünk bele az éjszakába.
Az utolsó előtti napon még szakmai, de egyben játékos akadályversenyen is összemérjük erőinket, ezzel is tesztelve magunkat. Úgy élünk itt 9 napon keresztül, hogy egyszer sem fordul meg a fejünkben ez az apró kis mondat: "UNATKOZOM"!
Ha hirtelen már az utolsó nap süt ránk, búcsút veszünk a barátoktól, de nem csüggedünk, hiszen jövőre visszatérünk. Ahhoz pedig, hogy addig is védjük a természetet, az év 365 napja rendelkezésünkre áll.
Köszönjük a rendező tanárok és szekcióvezetők áldozatkész, türelmes, kitartó és sikeres munkáját!

GB., KG., BM.