XVI. BEREGI TERMÉSZETVÉDELMI TÁBOR

Barabás, Kaszonyi-hegy, 2006. július 28.-augusztus 5.

 

Szervező:             Természetbarát Diákkör, Vásárosnamény, Toldi Zoltán

                               Natura Közösség, Bajza Gimnázium, Hatvan, Mester Zsolt

 

Programunk volt: 14-18 éves diákok és főiskolás hallgatók számára nomád sátortábor, természetvédelmi területen, bekapcsolódás botanikai és faunisztikai kutatómunkába, természetvizsgálatok módszertana, kiscsoportos, 8-10 fős szekciókban. Teljes ellátás. A diákok tanári felügyeletét biztosítottuk.

 

Főiskolások számára nyári nevelési gyakorlat vagy szakmai gyakorlat (ökológia, botanika, faunisztika): erről a táborvezető szaktanárok igazolást adtak.

 

Szekciók: botanika, madárgyűrűzés, terepi madármegfigyelések, rovartan, kisemlős-tan, vízvizsgálat, vizes élőhely felmérése, gólyaszámlálás.

 

Részvételi díj: 14.500.- Ft, illetve diákköri tagoknak, külföldieknek kedvezményes...

A négy táborvezető, Toldi Zoltán tanár úr (Vásárosnamény), Mester Zsolt tanár úr (Hatvan), Sárándi Annamária tanárnő (Szatmárnémeti) és Inántsy Papp Sándor ornitológus (Nyíregyháza) hívására mintegy nyolcvan részvevő - többségükben 12-18 éves fiatalok - vett részt a táborban. Naponta 8-10 fős kiscsoportos szekciókban vizsgáltuk a természetet, sőt az egész tábor a természetben élt, hiszen lakott településtől távol, egy egykori bányász pihenőház, mint központi tábori épület körül sátraztunk, hideg vízzel, lavórból mosakodtunk; ha esett az eső áztunk, ha sütött a nap, izzadtunk... A táborvezetők szerint csak így lehet megismerni a természet szépségeit, ha hosszabb időn át, a természet viszontagságait is átélve, állandóan kint tartózkodunk. (Régi mottónk: "Nincs rossz időjárás, csak hiányos felszerelés...") A részvevők egy nagy családként élvezték a szabadságot és a természetet...

Táborunk évről-évre a "semmiből" épül fel, a szervezők egy erdős-ligetes területen építik ki, ide szállítva minden szükséges tábori felszerelést, sátrakat, mosdókhoz, WC-khez szükséges eszközöket, az étkeztetéshez szükséges eszközöket, asztalokat, székeket, szakirodalmat, távcsöveket, vetítőket, áramforrást, vezetékeket, lámpákat, mikroszkópokat, kerékpárokat és még sorolhatnánk. A tábor előkészítése éppen ezért rendszerint másfél-két napot vesz igénybe mintegy tíz ember részvételével, de a lebontása is legalább egy napos munka.

A táborozók részt vettek egy tiszai hajókiránduláson és szakmai vezetéssel a Hortobágyi Nemzeti Park LIFE-programja keretében ismerkedhettek az észak-alföldi tájrehabilitációval és a tőzegmoha lápokkal is.
A tábor sikeréhez nagyban hozzájárult Barabás község Önkormányzata. A tábor során együttműködtek a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, az Európai Unió LIFE elnevezésű pénzügyi eszközének támogatásával és a Környezetvédelmi-, és Vízügyi Minisztérium "Zöld Forrás" keretének hozzájárulásával a lápok védelmére indított program népszerűsítésében. A tábor a nyíregyházi Állatbarát Alapítvánnyal közösen indított nemzetközi program keretében romániai, és szlovákiai fiatalok is részt vehettek e nagy múltú gyakorlati képzésen.

Szekcióvezetők:

Sárándi Annamária tanárnő - botanika - (Szatmárnémeti),
Inántsy Pap Sándor - ornitológia és madárgyűrűzés (Nyíregyháza)
Papp Zoltán - gólyaszámlálás - (Vásárosnamény)
Koncsos Gréta Veronika - insectológia - (Hatvan)
Kiss Dorottya - kisemlős-vizsgálatok - (Hatvan)
Bognár Mariann, Geiger Barbara - vízvizsgálatok - (Hatvan)
György Lóránt, Pusztai Tamás - állattan (Vásárosnamény)
Mester Zsolt tanár úr - ökológiai megfigyelések terepen

További felügyelő és segítő tanár volt: Lányi József, Szabó Gábor, Géczi Csaba (Hatvan)

Köszönjük a fotókat Lányi tanár úrnak és Hanyinak!

A tábort anyaggal, eszközzel, munkával, kedvezménnyel támogatták:
- Barabás Községi Önkormányzat,
- Polgári Védelem - Vásárosnamény,
- Barabás község körzeti orvosa,
- Hatvani Környezetvédő Egyesület,
- a szervező tanárok iskolái...
- Kiss B. Ker. KFT, Varsánypék KFT,

- és még több ismerősünk, barátunk... Köszönet érte!