Huszonhetedik nyári tábor a Kaszonyi-hegyen

 

A Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre és a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2017.07.24.-31. között huszonhetedik alkalommal szervezte meg a Barabás község melletti Kaszonyi-hegyen a Beregi Természetvédelmi Tábort (BTT). A táborban ötvenkét fiatal és felnőtt egy hétig ismerkedett a beregi táj természeti értékeivel, helyi és globális környezeti problémákkal, a „Fenntartható Fejlődés” kérdéseivel, kihívásaival.

 

A táborozók több mint a fele már a korábbi években is részt vett a tábor munkájában. A résztvevő diákok a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumból és nagyobbrészt a határon túli partneriskolánkból, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból érkeztek. A felnőtt szakvezetők az egykori középiskolás táborozók voltak, akik ma már egyetemisták, vagy felnőttek.

 

A terepnapokon délelőtt szakmai túrákat tettek a résztvevők, hogy megismerjék a táj természeti értékeit, délután szekciófoglalkozásokon mélyítették el a megismerteket. Esténként Globális környezeti problémákkal foglalkozó előadások és a fenntarthatóság jegyében szervezett tréningek voltak. A napokat jó hangulatú tábortűz zárta. Egy napot tábori kirándulásra szántunk, amely során hajóztunk a Tisza folyón. Az utolsó napon a résztvevők vidám tábori akadályversenyen adtak számot a megtanult ismeretekről. Kiemelt szakmai program volt a hegy környékének megtisztítása az illegális szemétlerakóktól.

 

A tábor megvalósítását a BIKSZE (Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület) és Barabás Község Önkormányzata és lakossága támogatta.

 

Sokszor kérdezik, mit szeretnek annyira a résztvevők a nomád táborban, ahol hideg vízben fürödnek és nincs WIFI, meg sok minden más, amit a hétköznapi életünkben megszoktunk…  Hát igen! A válasz egyszerű: A természet szépségeit csak így ismerhetik meg szinte „gyermeki rácsodálkozással”, de mindemellett a legfontosabb, hogy rohanó világunkban meg állhatnak egy kicsit és felfedezhetik önmagukat, társaikat… Sokszor életre szóló barátságok alakulnak ki, emberi kapcsolatok mélyülnek el, melyeket viszont a hétköznapi életünkben nélkülözünk: Előítéletek nélküli kapcsolatok, együttgondolkodás a jövőről, tisztelet és tolerancia a természet részei és embertársaink iránt. Azt hiszem ezért sikerült 27 éven át fenntartani az érdeklődést a tábor iránt és talán ezért fogjuk szervezni a későbbiekben is!

 

Toldi Zoltán

tanár, szervező

Természetbarát Diákkör

Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület