Szakmai tábor fiataloknak

 

A Beregi Természet és Környezetvédelmi Egyesület (BTKE) a Magyar Természetvédők Szövetsége „School of Sustainability” (FFsuli) projektjének segítségével 2017.08.23. - 08.27. között ingyenes nyári tábort szervezett Tivadaron húsz beregi fiatalnak.

 

A résztvevő fiatalok a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkörének tagjai és a BTKE aktivistái voltak. A tábor folytatása volt a 2016-2017-ben szervezett „Beregi Főzőklub” programjának. A résztvevők ezen projektek aktivistáiból kerültek ki. A tábor célja az volt, hogy a leglelkesebb fiatalok megismerkedhessenek korunk legfontosabb hazai és globális környezeti és társadalmi kihívásaival a „Fenntartható Fejlődés” jegyében. Önismereti és közösségi tréningekkel végezzenek problémafeltárást, s keressenek megoldási lehetőségeket a jövőnket meghatározó folyamatokra. Ez egy közösségerősítő és aktivistákat képző tréning volt, amelynek célja, hogy olyan primerközösséget hozzon létre, amely alkalmas lesz a fenntarthatóság elveivel, az élhető szülőföld gondolatának továbbvitelével foglalkozó csoport és csoportok szervezésére a Beregben, Vásárosnaményban és iskolánkban, a „Rákóczi Gimiben”.

 

Szeretnénk, ha ezek a fiatalok pozitív hatással lennének társaikra, a helyi kisközösségekre, a felnőtt társadalomra, hogy javítsák az „itthon maradás - itthon boldogulás” esélyeit. Sikeresek voltak a tábor szakmai programjai. A tréningjátékokban, az előadásokat követő vitákban, vagy éppen a tervező folyamatokban aktívan, korosztályuk kreatív lelkesedésével vettek részt. Sokat tanultak és fejlődtek az öt nap során. Inántsy Pap Sándor tréner, a BTKE tagja szakmai irányítása alatt nemcsak a globális folyamatok megismerésével, hanem az emberi kapcsolatok formálásával, a közösségépítés fontosságával is megismerkedhettek. Emellett jutott idő játékra, lovaglásra és tiszai fürdőzésre is.

 

Reméljük, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége „School of Sustainability” (FFsuli) projektjének segítségével megvalósított éves programsorozat folytatódni fog, s fiataljaink fejlődésével lehetőséget teremtünk itt a szülőföldünkön egy élhetőbb jövő kialakítására.

 

 

Toldi Zoltán

tanár, szervező

Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium - Természetbarát Diákkör

Beregi Természet és Környezetvédelmi Egyesület