„Adventi Jótékonysági Főzőverseny” a „Hármas” jegyében

 

A Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2018. december 18.-19.-én a „Beregi Főzőklub” keretében, iskolánk a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkörének fiataljaival összefogva, „Adventi Jótékonysági Főzőversenyt” valósított meg. A rendezvény programja a „Hármas” jegyében szerveződött. Egyesületünk harmadik akciója volt az „AGRI” projekt keretében ebben az évben. 2018.10.27.-én a Helyi Termelők népszerűsítése érdekében akciónapot, 2018.11.10.-én a 600 éves Vásárjog megünneplésével Helyi Piaci Akciónapot szerveztünk. Most, decemberben immár „harmadik alkalommal” az Adventi főzést rendeztük meg. Most nem oszthattunk ingyenesen ételt a rászorulóknak, ezért úgy döntöttünk főzőversenyt szervezünk, s bírálónak felkérjük városunk rászoruló lakosait.

 

Hosszasan készültünk rá. Újabb „hármast alkottak támogatóink: a Magyar Természetvédők Szövetségének AGRI projektje és városunk önkormányzata is segítette munkánkat, amihez ifjú diákkörös aktivistáink adománygyűjtése is szükséges volt. A beszerzések után 12.18-án, kedden délután először elméleti foglalkozást tartottunk, ahol a jelentkezőkkel a helyi termelés fontosságával foglalkoztunk. (Helyi termék – helyi piac – helyben vásárolt termék – ízletes ételek). Ezután a csoport a Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján megismerte Kósa László Mesterszakács irányításával a közösen elkészítendő menü főzési titkait, illetve közösen előkészítették az alapanyagokat, a másnapi „Adventi Jótékonysági Versenyre”. Szerda reggel valamennyi résztvevő megjelent a mínusz hétfokos hidegben.

A fiatalokat három csoportra osztottuk. Két csapat, a két vásárosnaményi középiskola 5-5 fős csapata készítette el a verseny ételeket. (Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre; Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola), míg a harmadik csapat a terítést és a versenyt bonyolította le. A verseny bírálására városunk rászoruló lakóit hívtuk el. A „Hármas” szám jegyében három részből állt össze a versenymenü. 130 adag Csángógulyást és 150 adag Pásztortarhonyát fogyasztottak el a „bírálók”. Hozzá aktivistáink 200 db muffint és 25 kg Jonathán almát adtak desszertként. 

 

A bírálatra szánt ételeket a zsűrizők az ünnepi megnyitó után alig egy óra alatt elfogyasztották. Dönteni nem tudtak, mert mindkét csapat jól dolgozott. Igen ízletes ételeket főztek a lakosságnak, a versenybíróknak.

 

Nagyon sikeres program volt. Most rendeztünk tehát harmadik alkalommal főzést az „Adventi Rendezvénysorozat” keretében. Soha nem, fogytak még el az ételek ilyen gyorsan. Soha nem volt még ennyi köszönet az ételeket fogyasztó felnőttek szemében. Jóérzés volt látni a szervezőket, a fiatalokat, ahogyan boldogan, kamaszos huncutsággal álltak helyt a decemberi mínuszokban, mert tanultak valamit, mert együtt lehettek egy kicsit és adhattak annak, akinek adni kell!

 

Köszönjük Nektek „gimis és szakis” fiataloknak, ifjú aktivistáinknak, hogy ott voltatok, hogy akartatok tenni és tettek is! Azt hiszem cselekedeteiteket, viselkedéseteket, „jó-szíveteket” sok-sok felnőtt megirigyelhetné! Maradjatok meg mindig ilyen jó embereknek: Mert jónak lenni jó!

 

 

Toldi Zoltán

Természetbarát Diákkör

Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület