A BEREGI FŐZŐKLUB HELYI TERMELŐKÉRT ADVENTI PROGRAMJA

 

A Beregi Természet és Környezetvédelmi Egyesület csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett „AGRI – Akciók a helyi élelmiszerekért” programjához.

Egyesületünk második akciója volt az „AGRI” projekt keretében. A program megvalósításában a két éve, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre és a Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaiból létrejött „Beregi Főzőklub” aktivistái vettek részt. Hosszasan készültünk rá. A programot meghirdettük a helyi „Namény TV-ben”, de szórólapokkal is felhívtuk a rendezvényre a városlakók figyelmét. A beszerzések után 12.19.-én csütörtök délután először elméleti foglalkozást tartottunk, ahol a jelentkezőkkel a helyi termelők fontosságával foglalkoztunk. (Helyi termék – helyi piac – helyben vásárolt termék – ízletes ételek). A főzéshez szükséges anyagokat helyi termelőktől - helyi termékekből szereztük be. Ezután a csoport a Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján megismerte Kósa László Mesterszakács irányításával a közösen elkészítendő menü főzési titkait, illetve közösen előkészítették azt a másnapi „Adventi Jótékonysági Versenyre”.

Péntek reggel valamennyi résztvevő megjelent és a szinte tavaszias melegben két csapat, a két vásárosnaményi középiskola csapata készítette el a verseny ételeket. (Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre; Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola). A verseny bírálására városunk rászoruló lakóit hívtuk el.  135 adag Csángógulyást és 145 adag Pásztortarhonyát fogyasztottak el a „bírálók”. Hozzá aktivistáink 240 db muffint, 100 szelet bejglit és 25 kg Jonathán almát adtak desszertként.  A bírálatra szánt ételeket a rászorulók az ünnepi megnyitó után alig egy óra alatt elfogyasztották. Dönteni nem tudtak, mert mindkét csapat jól dolgozott. Igen ízletes ételeket főztek a rászoruló versenybíróknak.  Ezért ők mindkét csapatot első helyezéssel jutalmazták.

Immár ötödik alkalommal szerveztük meg Adventi akciónkat. Most az Agri Projekt keretében a helyi termelésre is felhívtuk a figyelmet. Nagyon fontosnak tartjuk, mert egyszerre több célt is elértünk vele. Foglalkozásainkon, beszerzéseink során a helyi termékek szerepének bemutatása volt az alapvető cél. Mivel két középiskola fiataljai vettek részt rajta komoly környezeti nevelési hatása volt. Emellett a fiatalok a társadalmi tolerancia, az önkéntes munka, a közösségi szerepek fontosságát is megismerhették. A program városunk egyik fontos „Adventi rendezvényévé” vált, ahol egyesületünk társadalmi ismertsége, elismertsége is növekedett.

 

 

Képek a programról: